Légyírtás

A házi légy közegészségügyi-járványügyi jelentősége A házi legyek táplálkozásuk miatt élelmiszereink rendszeres látogatói (vizitorok). A különféle bomló szerves anyagokat (pl. trágyát, ürüléket, szemetet) nemcsak peterakás, hanem táplálkozás és folyadékpótlás céljából is felkeresik. Így testfelületükre vagy bélcsatornájukba kórokozó mikroorganizmusok kerülhetnek, amelyekkel az élelmiszereket szennyezhetik, ezek elfogyasztásától az ember megbetegedhet és gyomor-, béltünetekkel járó fertőzés alakulhat ki. A terjesztés módja mindig mechanikus, amely azonban csak alkalmi (“fakultatív”), ami azt jelenti, hogy a fertőzés terjesztésének lehetősége csak akkor áll fenn, ha a legyek a patogén kórokozókkal érintkeznek. A kórokozók a légy lábán, testén, szárnyain, szívókáján tapadnak meg, néhány órán át életben maradnak, majd onnan lesodródva fertőzhetik az élelmiszereket. A felszedett kórokozók szétszórását segíti elő a házi légy azon szokása, hogy testét és lábait jóllakott állapotban rendszeresen tisztogatja, így lesöpri az azokra tapadt anyagokat. A kórokozók a rovar tápcsatornájába is bekerülhetnek, azon változatlanul áthaladnak, ott elszaporodhatnak, sőt sokáig élhetnek. A tápcsatornába jutott kórokozók részben ürülékükkel, részben táplálkozásuk alkalmával jutnak a külvilágra. Táplálkozásuk során nyálukat, illetve hányadékukat használják fel a szilárd táplálék felpuhításához, ezért az élelmiszerek szennyezése vagy fertőzése igen gyakori. A fertőzés terjesztése szempontjából különösen kritikus a már fogyasztásra kész illetve a nyersen fogyasztott ételek szennyezése. A folyékony táplálékba (pl. tejbe, levesbe, kávéba stb.) fulladt légy azért lehet veszélyes, mivel a rajta található patogének mind az élelmiszerbe jutnak.

Az ún. méregmezőt a legyek által gyakran látogatott helyeken alakítjuk ki, ahol a légy a kontakt hatású szerrel érintkezve elpusztul. Mivel a légynek nem kell fogyasztania az ilyen készítményekből, a szúró szájszervű, vérszívó legyek elpusztítására is alkalmas ez a módszer. A nyaló-szívó szájszervű legyek (pl. házi légy) ellen gyomorméregként ható csalétkeket alkalmazhatunk. A csalétkeket leginkább péppé keverve, ecsettel felkenve, ritkábban tovább hígítva, permetezve juttatjuk ki. Permetezésnél ügyelni kell, hogy „felnyalható” vastagságú csalétekréteget kell kijuttatni. A permetezés és a csalétkek alkalmazása hosszú hatástartamot biztosít. A megfelelő helyekre kijuttatva nagy hatékonyságú irtást végezhetünk.

Fontos módszer a legyek irtásában a csapdázás, mivel a legyek fénnyel, kontrasztos mintákkal, szaganyagokkal jól csalogathatók. Mind ipari, mezőgazdasági, mind lakossági vonalon alkalmazhatók a feromonnal átitatott ragasztós alaktestek. A csévélhető légyfogó zsinórt előszeretettel használják szarvasmarhatelepeken, sertésólakban, a ragasztós légylapokat pedig önállóan vagy lámpákkal kombinálva. Előnyük, hogy olyan helyen is alkalmazhatók, ahol az irtószerek használata kerülendő (pl. konyhák). A nagyfeszültségű lámpás rovarcsapdák olcsók, üzemeltetésük egyszerű, de a környezetbe szétrobbanó rovartetemek miatt csomagolatlan élelmiszer jelenlétében nem alkalmazhatók és hanghatásuk is zavaró lehet.

A legyek folyadékkal történő csalogatása és csapdázása a szaghatás miatt csak kültérben alkalmazható, egyes típusok igen nagy mennyiségű légy befogására alkalmasak.

A kifejlett legyek irtása helyett fontos lenne előtérbe helyezni a lárvastádiumban történő védekezést. Az újra peterakásra képes populáció kikelésének megakadályozásával nem egy-egy példányt pusztítunk el, hanem annak sokszorosát, hiszen egy légy akár kétezer petét is rakhat rövid élete során. A lárvák fejlődését gátló permetezhető, locsolható készítményeket a tenyészőhelyekre (trágya, szemét, szerves anyagok stb.) kell kijuttatni, kora tavasszal első védekezésként lehet alkalmazni.

Légyirtás: 20 ezer forinttól

Légyirtás a következő helyeken: Székesfehérár, Aba, Adony, Alap, Agárd, Alcsútdoboz, Bakonycsernye, Balinka, Baracska, Bicske, Bodajk, Cece, Csákvár, Csókakó, Csór, Dég, Dunaújváros, Enying, Ercsi, Etyek, Fehérvárcsurgó, Gárdony, Kincsesbánya, Kisláng, Kőszárhegy, Lepsény, Lovasberény, Martonvásár, Mór, Nagylók, Pázmánd, Rácalmás, Sárbogárd, Sárkeresztes, Sárosd, Sárszentágota, Sárszentmihály, Seregélyes, Soponya, Sukoró, Szabadbattyán, Szabadegyháza, Úrhida, Velence, Zámoly, Várpalota, Veszprém, Siófok

Fejér megye, Somogy megye, Veszprém Megye, Pest megye, Komárom Esztergom megye